איך לעזור לילדים שלנו עם כישורים חברתיים?
בשנה שהמילים השגורות בה הן ‘בידוד’, ‘סגר’, ו’ריחוק חברתי’, ושהילדים בילו בה הרבה מאוד בבית, ומעט מאוד עם חבריהם, סוגיית הכישורים החברתיים קיבלה במה מרכזית בחיינו. כהורים, אנחנו שואפים לכך שהילדים שלנו יסתדרו חברתית, שיאהבו ויקבלו אותם, שהם חלילה לא יחוו דחיות שתצלקנה אותם, ושיהיו להם את כל הכישורים והמיומנויות הנדרשים, כדי להצליח בחיים ולקחת חלק משמעותי ופעיל בחברה.
ביחס לנושאים אחרים בהורות, כשאנחנו מגיעים להיבט החברתי של הילדים שלנו, קשה לנו אפילו יותר. אין לנו שליטה על מה שקורה בחברה שלהם – לרוב אנחנו לא נמצאים בשדה החברתי עצמו, ובכל מקרה, אנחנו לא יכולים לשכנע את הסביבה שלהם לראות עד כמה שהילדים שלנו נפלאים ומוצלחים, או להתנהג אליהם באופן הבוגר והנעים שאנחנו חושבים שהם ראויים לו.
ולא רק שאין לנו את הידע המלא על אופי ההתנהלות, או את השליטה בנעשה, אלא שבנוסף לעמדה הבעייתית הזו, כולנו סוחבים איתנו מילדות רקורד חברתי, הכולל גם את הקשיים והאתגרים שפצעו אותנו לאורך הדרך. בשורה התחתונה, השילוב הקטלני הזה של היעדר שליטה וודאות, לצד רגישות יתר לנושא, שמפעילה אותנו, מפריע לנו לבצע את התפקיד ההורי שלנו בדרך הטובה ביותר.
לפעמים אנחנו רואים ויוצרים בעיות שלא באמת קיימות, ולפעמים אנחנו מגיבים מהמקומות הרגשיים שלנו, ממהרים לכעוס, להתערב, ולהציע עצות, ולא עוצרים לראות ולהבין למה הם באמת זקוקים מאיתנו. אני חושבת שכדי שתוכלו להציע לילדים שלכם את המענה הנכון, חשוב שקודם כל תירגעו ותבינו מה באמת מופעל אצלכם בהקשר הספציפי. כדי שנוכל לראות את הילדים שלנו, ואת הפתרון היעיל והמתאים למצב, חשוב שנוודא שאנחנו לא מערבבים את עצמנו לתוך הסיפור, ולא נותנים לפחדים שלנו להכתיב את הטון.
אחרי שתעשו את הבירור החשוב הזה, תוכלו להסתכל בעיניים מפוקחות על הסיטואציה, לבחון מה דורש תיקון ומה בשליטתכם, להקשיב להם, ולחשוב יחד איתם על פתרונות שיוכלו לשפר את המצב. ובאופן כללי יותר, אפשר להגיד שכדי לעזור לילדים שלנו לרכוש כישורים חברתיים, אנחנו יכולים לשמש להם דוגמה להתנהלות חברתית, לעודד אותם ליצור קשרים, לצאת לפעמים מהמסכים, ולהיפגש עם חברים, ולעבוד איתם על התנהגות חברית, אמפתיה, גמישות, פרגון, נועם, חביבות, וראיית האחר.
מוזמנים ומוזמנות לצפות בפינה שבה שוחחנו על הנושא