זוגיות במשבר כלכלי
חייבים לדבר על כסף. משפחות רבות מצאו את עצמן במשבר כלכלי לא צפוי שעליהן להתמודד איתו. מאות אלפי אנשים הוצאו לחל”ת, ולא ברור אם יהיה להם לאן לחזור בהמשך, בעלי עסקים ספגו נזקים קשים עד קריטים, מי שהשקיע בבורסה הפסיד לא מעט, ובשורה התחתונה, משפחות רבות מצאו את עצמן תחת איום כלכלי אמיתי.
הנסיבות האלו עשויות לעורר חרדות גדולות אצל כל אחד מאיתנו, ולהעלות את החיכוכים והריבים הזוגיים על הנושא – שהוא גם ככה אחד מארבעת הנושאים המרכזיים שעליהם בני-זוג רבים, ושמסכנים את יציבות מערכת היחסים.
אז מצד אחד, המצב הוא כזה שחייבים לדבר על הנושא, ומצד שני, ההיבטים הפיננסים מעוררים בכל אחד מאיתנו שדים שמאוד מקשים על ניהול שיחה אפקטיבית. אז כדי שאת השיחה הבאה על הנושא תנהלו בהצלחה, וכדי שתצליחו להתגייס לשתף פעולה, ולצאת מהמשבר בהצלחה זוגית, כדאי לשים לב לנקודות הבאות –
1. כנקודת מוצא, חשוב שקודם כל נבין שלכל אחד מאיתנו יש את הסיפור שלו עם כסף, מה שאומר שלכל אחד מאיתנו יש התנהלות ויחס שונים בתכלית לנושאים פיננסים (מי שרוצה לקרוא עוד על הנושא, יש באתר שלי את הכתבה שלי בנושא שפורסמה ב-YNET, ואת הסרטון מהפינה שבה עסקתי בנושא).
אם אנחנו רוצים לעבוד יחד עם בן/ת הזוג שלנו כדי להתגבר על המשבר, אנחנו חייבים לגשת לשיח על הנושא הרגיש הזה, מתוך חברות ורצון טוב. במקום לבקר אותם על כך שהם מבזבזים/ חסכנים מידי, אובססיביים, נמנעים וכד’, כדאי שנשאל אותם איך הם מרגישים במצב החדש שנוצר? לאיזה ניסיון עבר הוא לוקח אותם? מהי התגובה האינסטינקטיבית שלהם כשהם חושבים על הנושא? וכד’. רק אם נבין את הרגישות הספציפית שלהם, ולאן היא לוקחת אותם, ונתחשב בדברים שעולים כחלק מהשיח בינינו, נוכל להתקדם ולחשוב יחד על פתרונות למצב.
חשוב לשים לב שקריירה קשורה מאוד לדימוי וביטחון עצמי. המשמעות היא שדווקא עכשיו כשהוציאו את בן/ת הזוג שלכם לחל”ת, פיטרו אותם, או שהעסק שלהם עומד במבחן, הם הכי זקוקים לחיזוקים כדי להתעודד ולצבור כוחות להמשך. נסו לבדוק איתם מה תוכלו לעשות כדי לעזור להם להרגיש טוב יותר עם עצמם, ודאגו להזכיר להם כמה שהם מוצלחים, אהובים ומוערכים.
2. הצעד הבא הוא למצוא את הדרך הפרטית שתעזור לנו להימנע מהאשמות. אחת התגובות הראשוניות, והטבעיות, שלנו עשויה להיות האשמת האחר במצב שנוצר. אם באופן רגיל יש לנו ביקורת לגבי ההתנהלות הכספית של בן/ת הזוג שלנו, אבל אנחנו מצליחים יחסית להתעלם ממנה, בשעת המבחן ההישרדותית, הדברים פועלים אחרת. הביקורת מרימה את ראשה, ובין אם אנחנו רוצים בכך ובין אם לא, אנחנו נזכרים בעבר ומתחילים לכעוס על בן/ת הזוג כי הם לא חסכו, כי הם לוקחים סיכונים פיננסים גדולים מידי, כי ההוצאה הגדולה האחרונה (רכב חדש, חופשה מפנקת, שיפוץ או ריהוט הבית וכד’) שהם התעקשו עליה היתה לגמרי מיותרת, כי הם מעולם לא לקחו אחריות על הנושא, כי הם מסרבים או לא מסוגלים לחשוב קדימה ולהצטמצם וכד’.
עם כמה שהמחשבות האלו מובנות לחלוטין, הן לא ממש תורמות לשום דבר. הסתכלות על העבר אולי חשובה לצורך הפקת לקחים לעתיד, אבל כרגע המטרה היא הירתמות משותפת כדי לשפר את המצב, וביקורת אישית או כאב לב על החלב שנשפך לא יקדמו אותנו לשום מקום. נצלו את העובדה שהקורונה היא איום חיצוני, והתלכדו יחד כדי לנצח במלחמה הכלכלית שהיא יצרה.
3. אחרי שהצטיידתם במפת הרגישויות האישית של כל אחד ואחת מכם, ואחרי שהצלחתם לגשת לשיחה מצוידים ברוח הביחד, הגיעה השעה לשבת ולדבר על הנושא. זוגיות היא, בין היתר, גם הסכם כלכלי לשאת באחריות משפטית משותפת על הנושאים הפיננסים. גם אם רק אחד מכם מנהל את העניינים, מבין או יודע מה בדיוק המצב, מי שישא בתוצאות של ההתנהלות הכספית היא שניכם.
תוכלו להמשיך להעלים עין, לתת לבן/ת הזוג שלכם לשאת את העול התפעולי והרגשי לבד, או סתם לעשות את מה שאתם חושבים שהוא מספיק ונכון, אבל גם תוכלו לנצל את המצב כדי סוף-סוף ליצור ספר נהלים משותף ואחראי לקופה המשותפת.
שניכם צריכים לשנס מותניים. לשבת יחד, ללמוד את התמונה הכוללת, ולחשוב איך כל אחד מכם יכול להגדיל הכנסות, ואיך ניתן לצמצם בהוצאות. הרעיון הוא לחפש פתרונות יצירתיים, ולגלות אחריות מאמץ וגמישות. החוסן המשפחתי בפני משבר, נמדד לפי היכולת לנוע בין התפקידים שהורגלתם בהם עד היום, ולפי היכולת הזוגית שלכם להתאים את עצמכם לאילוצים שנוצרו. זוהי שעת מבחן, היא אולי קשה, כואבת ומתסכלת, אבל היא גם זו שתראה לכם שכשאתם פועלים יחד אתם מסוגלים להכל.
מוזמנים לראות מה אמרנו על הנושא בפינה האחרונה ?