מריבות בין אחים – מה התפקיד שלנו כהורים?
מריבות בין אחים הן אחד מהנושאים שהיו הכי מורגשים בתקופות הסגר שעברו עלינו בשנה הנוכחית. השהות האינטנסיבית והצפופה יחד בבית לאורך ימים ושבועות, הביאה לכך שכמות הריבים והמחלוקות בין האחים גדלה, והורים רבים מצאו את עצמם מודאגים ומתוסכלים מהמצב. כהורים, כולנו שואפים להצליח להנחיל לילדים שלנו ערכים של משפחתיות, ויחסי אחים טובים ומוצלחים, והמריבות ביניהם גורמות לנו להרגיש שאנחנו נכשלים בדברים שמאוד חשובים לנו.
לפני הכל, אני חושבת שבתור התחלה חשוב שנבין שגם אם אחים רבים, ואפילו הרבה, אין לזה קשר לאיכות ההורות שלכם, ולרוב זה גם ממש לא מעיד על טיב היחסים שיהיו ביניהם בהמשך החיים. אחים רבים כי הם משמשים שדה חברתי זה עבור זה, תמיד, ובשנה הנוכחית במיוחד, וכיוון שזו הדרך שלהם ללמוד איך לנהל מערכת יחסים עם קבוצת השווים להם – ומערכות יחסים, כמו שכולנו יודעים, כוללות גם ריבים. אפשרו להם ללמוד, בין היתר דרך הריבים, איך לשכנע ולהשתכנע, להתמודד עם סיטואציות חברתיות, להתגמש, לוותר, להתאמץ, ולהתפשר לטובת האחר.
נקודה חשובה נוספת היא ההבנה שאם הם לא מצליחים לפתור סוגייה מסויימת בינם לבין עצמם, ופונים אלינו, אנחנו צריכים לחשוב טוב טוב אם ואיך נתערב בעניין. בשלב המריבה עצמו אנחנו בעיקר אמורים להיות שם עבורם, עבור כל אחד מהם במידה שווה, ולהוות מקור לתמיכה רגשית. אחרי שהעניינים נרגעים, נוכל לעזור להם להפיק לקחים, לדבר, להקשיב לאחר ולנסות להבין את נקודת מבטו, לחשוב בעצמם על פתרונות וכד’.
חשוב שנקפיד לא להתערב, ולא להכריע, לשפוט, או לקבוע מי צודק ומי אשם, ומה צריך לעשות. אנחנו לא רוצים לעשות את זה בגלל שאנחנו לא רוצים לאפשר להם רווחים משניים מהסיטואציה (למשל – אני זוכה לחיבוק, ואתה שוב יוצא הרע), שרק יגרמו לה לחזור על עצמה, אבל בעיקר בגלל שאנחנו באמת לא יכולים להכריע על בסיס נקודה אחת בזמן. בדיוק כמו שאנחנו לא רוצים שישפטו אותנו על בסיס אירוע נקודתי שבו לא התנהגנו יפה לבן/ת הזוג שלנו, הורינו, ילדינו, חברינו וכד’, כך גם לא נעשה להם. אנחנו לא יודעים מה קרה ביניהם רגע קודם, או יום קודם, מה הוביל למה, או מאיפה בדיוק מגיעה התגובה הנוכחית שהובילה לריב המסוים, ולכן גם לא נוכל להתייחס לאירוע הנקודתי בצורה מלאה, נכונה והוגנת.
בכל מקרה, גם אם אנחנו לא מתערבים, תמיד נדאג לשמור על כללי הבית באובייקטיביות. אנחנו אולי לא אמורים להתערב בריבים שלהם, אבל בהחלט צריכים לאכוף את חוקי הבית (מניעת אלימות מכל סוג למשל). חשוב שנזכיר להם מה חשוב לנו, ושנבהיר להם שגם כשהם רבים, יש כללים וערכים משפחתיים שהם חייבים לכבד. הסבירו להם מהם גבולות הגזרה, ושבמידה והם לא יעמדו בכללים, נאלץ להרחיק ביניהם לזמן מה.מוזמנים ומוזמנות לראות מה אמרנו על מריבות בין אחים בתכנית, ואם תרצו להרחיב בנושא, תוכלו ללחוץ על הקישור, לקרוא טיפים נוספים, ולצפות בפינה נוספת שעסקה בנושא מזווית אחרת