הורות

על מה לא לדבר עם הילדים בהקשר הכספי?

אנחנו משתפים את הילדים כדרך חינוך. מדברים איתם על הדרך שבה אנחנו רואים את הדברים, מספרים על ההתלבטויות והבחירות שלנו, ומבקשים מהם לאמץ את דרכינו וללמוד מהטעויות שלנו. שיתוף נותן לילדים את התחושה שדעתם נחשבת, שהם מסוגלים להבין, שאנחנו מכבדים אותם. והתחושות האלו יוצרות את הקרבה שאנחנו כל-כך רוצים להשיג עם ילדינו.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שיש דברים שהם עדיין לא צריכים או מוכנים לשמוע. יש נושאים שלנו נראים טריוויאליים, אבל מבחינת הבשלות שלהם, קשה לצפות לאן הם יקחו את הדברים וחשוב לשים לב מה ואיך אנחנו אומרים. בפינה האחרונה עסקנו במה לא אומרים לילדים בהקשר הפיננסי (מוזמנים לצפות בסרטון), בקצרה-

1. כמה אתם מרוויחים- מספר מדויק של הסכום, כשאין להם עדיין את כל המידע והמיומנויות שדרושים כדי להבין התנהלות פיננסים שלמה, יכול לפגוע בהם. בעולם שבו אנו חיים, שבו לכמה שאדם מרוויח יש קשר לערך שלו (כיחס מהסביבה, וכלפי עצמו) יכולים להיווצר אצל הילדים רגשי עליונות/ נחיתות ביחס לסביבתם. בהחלט ניתן, ואף רצוי, לדבר איתם על-כך ששורת הרווח הכספי היא לא הפרמטר היחידי שאליו אנחנו מתייחסים כשאנחנו בוחנים יתרונות או ערך של משרה.

2. מי מרוויח יותר מבין ההורים- המסר העקרוני שצריך להיות מועבר הוא שההורים הם צוות שעובד יחד, ושכל אחד תורם בדרכו. זהו כמובן מסר שצריך להתקיים בראש ובראשונה בין בני-הזוג, ובאווירה הביתית המשפחתית.בהחלט ניתן, ואף רצוי, לוודא שאנחנו כן מעבירים לילדים מסרים שלכל עבודה יש את המחירים והרווחים שלה, כשמדד התמורה הכספית הוא רק אחד מתוך מכלול. כלומר, שלעבודה שבה מרוויחים יותר כסף, יש את המחירים שלה, ושלעבודה שבה מרוויחים פחות כסף, יש את היתרונות שלה.

3. מה אתם חושבים על המצב הכלכלי וסדרי העדיפויות של החברים והמשפחה. אין טעם לערב אותם בביקורת או בכעסים שלכם כלפי אנשים שהם מכירים. זה לא נכון, לא מתאים, ומפריע למערכת היחסים שלהם איתם.בנוסף, העברת ביקורת שכזו מעודדת את הילדים להשוות, ובעיקר מלמדת אותם להניח הנחות על חייהם של אחרים, במקום להעביר את המסר החשוב שכשאנחנו מסתכלים על אחרים, אנחנו לא באמת יודעים ומכירים את כל השיקולים והנושאים שהם מתמודדים איתם.

4. כמה אתם לחוצים ודואגים ממצבכם הכלכלי. אפשר לנהל שיחה שמסבירה שצריך להצטמצם, או שבתקופה הקרובה תעבדו יותר וכד’, אבל חשוב שהחרדה האישית שלכם לא תועבר אליהם. המשמעות היא שאנחנו צריכים למצוא את הדרכים שתעזורנה לנו לנטרל את הפחדים כשאנחנו נמצאים איתם. האחריות ההורית שלנו כוללת את הצורך להגן עליהם ממה שלא מותאם לבשלות שלהם, כדי לאפשר להם לנתב את האנרגיות להתמודדות עם האתגרים ההתפתחותיים שלהם.מוזמנים לראות מה דיברנו על הנושא בפינה האחרונה ששודרה בשבוע שעבר.

כתיבת תגובה באמצעות פרופיל הפייסבוק שלך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *