עקרונות חיוביים בזוגיות
הפסיכולוגיה החיובית כבר מוטמעת היטב במדע הפסיכולוגיה, והיא מציעה תחום ידע נרחב ומגובה מחקרית באשר לדרך שבה כולנו נוכל לחיות חיים מלאים ומאושרים יותר. באופן טבעי, לאותם העקרונות שמרכיבים את הגישה, יש את הכח לעזור לנו לשפר את מערכות היחסים הקרובות לנו.
הינה שלושה עקרונות מובילים מתחום המדע החשוב הזה, שאפשר לאמץ באופן מיידי ומעשי לתוך התא המשפחתי שלנו – מול הילדים ומול בני הזוג –
1. להכיר במשמעות שמערכות היחסים מספקות לנו- תחושת המשמעות היא גורם מוטיבציוני חזק ביותר, והיא עוזרת לנו לנוע ולהשיג את מה שחשוב לנו, ובעיקר, להתמודד עם הקשיים בדרך להשגת המטרות. מערכות היחסים שלנו מספקות לנו הרבה מאוד משמעות, בעיקר בגלל שהן המקום שבו יש לנו את היכולת להרגיש שאנחנו חשובים, אהובים ונחוצים, שמישהו ירגיש בהיעדרנו, ושמה שאנחנו אומרים, חושבים, או עושים, משפיע על חייו של האחר.
במובן הזה, כשאנחנו זוכרים שכשאנחנו עושים, מתאמצים, ונותנים מעצמנו לאנשים החשובים לנו, אנחנו נתרמים מכך רבות, מרגישים שאנחנו משמעותיים, ובאופן כללי טוב יותר עם עצמנו, ויותר קל לנו להיות בהערכה ובהודיה במקום בהתחשבנות ובמרמור. לכן, בפעם הבאה שנרגיש שלא מתקיימת הגינות במערכת היחסים, ושוב נאמין שאנחנו נותנים יותר ממה שאנחנו מקבלים, אפשר וצריך לזכור שמה שאנחנו עושים למען הקרובים שלנו מקנה הרבה מאוד סיפוק רק מעצם הנתינה והדאגה שלנו. זה כמובן לא אומר שלא צריך לטפל בתחושת חוסר ההוגנות, אלא רק מוסיף לנו לכף המאזניים גם את המשקל החשוב שבהיותנו משמעותיים בחיו של אדם אחר.
2. להמשיך לשאול, לבקר ולהרהר כדרך חיים – הרבה מהקשיים שלנו נובעים מכך שאנחנו נוטים לקטלג דברים כמובנים מאליהם. אנחנו כמובן זקוקים להנחות בסיס כדי לא להשתגע, אבל יחד עם זאת, חשוב לשים לב שאנחנו גם מערערים מידי פעם על הקיים. לאו דווקא משנים את דעתנו, אבל כן מסכימים להסתכל לרגע על הדברים ממקום חדש. בהקשר של מערכות היחסים, היכולת שלנו להסכים להיפתח לאפשרויות נוספות, תאפשר לנו להתרענן, להעניק אמפתיה לאחר, ולהתגמש ולנוע לטובת יצירת פתרונות משותפים מותאמים יותר לכל המעורבים.
כולנו חוטאים בקיטלוג שפוגע באיכות מערכות היחסים שלנו, ולא מאפשר לנו להזרים לתוכן דם חדש ונחוץ בכל קשר דינמי. אמצו עמדה סקרנית גם, ואולי אפילו במיוחד, כלפי האנשים והמושגים שנראים לכם הכי מוכרים ויציבים – זה ישתלם.
3. לפתח הרגל של ראיית והוקרת הטוב – בכל כוס עם נוזל יש את החלק המלא ואת החלק הריק. ליכולת שלנו להבחין ולהתמקד גם ובעיקר בחלק המלא יש את הפוטנציאל לשפר באופן מהותי את חיינו, ובפרט את מערכות היחסים שלנו. כשאנחנו זוכרים את המעלות של האהובים שלנו, ומוקירים תודה על הקיים והטוב גם אם יש לא מעט דברים שמפריעים לנו, אנחנו מרגישים טוב יותר עם עצמנו, הקרובים לנו מרגישים מועצמים ואהובים יותר, וקל לנו יותר לתעדף את המחלוקות ולווסת את עוצמת הקונפליקטים. זה פחות קשה מאיך שזה נשמע, רק צריך להחליט שמתלבשים על זה, ולהתאמן כמובן.